Δώδεκα Χρόνια Εθελοντικών Καθαρισμών & Καταγραφής Απορριμμάτων Στον Κελλάριο Όρμο

Πριν από 12 χρόνια, το  έτος 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική δράση συλλογής και καταγραφής των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στην ακτή του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου «Κελλάριος Όρμος», η οποία οργανώθηκε από την υπηρεσία. Με τη δράση αυτή αναδείχθηκε η περιοχή και κυρίως το τμήμα αυτής που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει.

Έκτοτε, από το 2012 και για δέκα συναπτά έτη έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικά ετήσιοι καθαρισμοί ακτής και βυθού με τη συμμετοχή περίπου 1000 μαθητών του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη διάφορων ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, ενώ έχει δημιουργηθεί ανάλογη βάση δεδομένων παρατήρησης και καταγραφής της ποσότητας και της σύστασης των απορριμμάτων που έχουν συλλεχθεί.

Κατά το επετειακό έτος 2022, οπότε συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον πρώτο οργανωμένο καθαρισμό στον Κελλάριο Όρμο με τη συμμετοχή μαθητών, η δράση εντάχθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, με τον τίτλο «Φροντίζω τον Κελλάριο Όρμο». Κατά τον ίδιο χρόνο, παράλληλα με τον καθαρισμό της ακτής, εφαρμόστηκε για λίγες μέρες μια δοκιμαστική χρήση διχτυών ακτής για τη συλλογή των απορριμμάτων, με την ονομασία «Πείραμα 6-1-6», η οποία είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αν και χρήζει περαιτέρω μελέτης και συστηματοποίησης (διαθέσιμο για προβολή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=62y_oYzGIsQ)

Όλες οι δράσεις συγκεντρώνουν τα αποτελέσματά τους στην παρακάτω εικόνα.

Η δράση συνεχίζεται και φέτος, με τον προγραμματισμό 2 νέων εθελοντικών εξορμήσεων καθαρισμού ακτής στην περιοχή, στις ημέρες 18 και 25 Μαΐου 2023 και τη συμμετοχή περίπου 100 μαθητών. Παράλληλα με τον καθαρισμό υλοποιούνται πάντοτε δράσεις ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων, από στελέχη της υπηρεσίας, αλλά και συνεργαζόμενους φορείς, καθώς κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση & ενημέρωση μικρών & μεγάλων πολιτών.

*Πριν από κάθε καθαρισμό προηγείται η έκδοση κατάλληλης άδειας από την Ενάλια Εφορία Αρχαιοτήτων & την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

* Η καταγραφή & παρακολούθηση της ποσότητας & σύστασης των απορριμμάτων επεκτείνεται και εντός του Όρμου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα στον τομέα «Θαλάσσιο Περιβάλλον» της παρούσας ιστοσελίδας (https://envdimosthes.gr/thallassio-perivallon/)