Νέες Δράσεις στον Κελλάριο Όρμο 2023

Δύο νέες δράσεις εθελοντικού καθαρισμού τμήματος της ακτής στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο «Κελλάριος ‘Ορμος» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τις ημέρες 25 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2023. Στον καθαρισμό και καταγραφή των απορριμμάτων συμμετείχαν συνολικά 100 μαθητές της Γ’ τάξης από δύο Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, ενώ συλλέχθηκαν περίπου 600 λίτρα απορριμμάτων.

«Βασιλιάς» των σκουπιδιών στη συγκεκριμένη ακτή αναδείχθηκε το πλαστικό, με αξιόλογο ανταγωνιστή τα δίχτυα που προέρχονται από την αλιεία. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των δύο δράσεων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για την ιστορικότητα της περιοχής όσο και για το οικοσύστημά της και τις λειτουργίες που το διέπουν. Τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα αναδείχθηκαν μέσα από παιχνίδια που ακολούθησαν τον καθαρισμό, όπως παιχνίδι ερωτήσεων, κυνήγι θησαυρού αλλά και μια πρωτότυπη διεξαγωγή εκλογών του Κελλάριου Όρμου, κατά την οποία οι μαθητές εξέφρασαν τις προτάσεις τους για βελτίωση της περιοχής. Σε συνεργασία με το φυτώριο Αγ. Δημητρίου Δ.Θ. μοιράστηκαν εποχιακά φυτά, ως δώρο σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και υποστήριξη της δράσης έγινε από τα στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο ετήσιας παρακολούθησης και καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων στην περιοχή, που ξεκίνησε το έτος 2012. Η συγκεκριμένη δράση από το 2022 εντάσσεται στα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου. Την κάλυψη της ασφάλειας και των ενδεχόμενων έκτακτων περιστατικών κατά τη διάρκεια των δράσεων ανέλαβαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, την οποία ευχαριστεί ιδιαιτέρως η υπηρεσία.

*η επιλογή των ημερομηνιών γίνεται πάντα κοντά στον εορτασμό της ημέρας περιβάλλοντος, της ημέρας θάλασσας και της ημέρας ωκεανών

Ακολουθούν τα φετινά  αποτελέσματα , τα οποία προβάλλονται σε καθημερινή βάση, μαζί με τα αποτελέσματα από προηγούμενες χρονιές, στην ηλεκτρονική ενημερωτική οθόνη που έχει εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 στην παραλία (περιοχή ομπρέλες) και παρέχει πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης.